Nieuws

Ik hoor je denken, huisregels, die zijn toch helemaal niet nodig?

Als ik gewoon met ouders duidelijke afspraken maak aan het begin, hoef ik toch niet van alles op papier te zetten? Dat is dan toch hartstikke overdreven?

Ja en nee

Want ja: de basis is altijd om een open en eerlijk gesprek met elkaar te hebben over de opvang. Dit moedigen wij voor de volle 100% aan! Hoe moeten ouders anders ontdekken of jij de gastouder bent die bij hen past? Dus ja, ga vooral open en eerlijk met gezinnen in gesprek en blijf ook op die manier met elkaar in gesprek.

En toch ook nee, want afspraken zakken weg.

Ken je dat, dat je ergens over in gesprek bent geweest en je maar niet meer naar boven kan halen hoe het ook alweer zat? Of dat je met iemand ergens over hebt gesproken, maar ineens je niet meer kan bedenken wie die persoon ook alweer was?

Ik wel, hoor, wat ben ik dan blij met mijn lijstjes, notities en agenda.

Geloof me, zonder die agenda ben ik hopeloos verloren. ;.)

Dus ja, huisregels zijn belangrijk

Maar hoe dan? En wat zet ik erin?

Ja, dat is dus helemaal aan jou! Jij bepaalt als gastouder hoe jij jouw opvang vorm wilt geven en mag dus in de huisregels zelf noteren wat jij belangrijk vindt.

Zie het als een kort overzicht waarin jij graag de basisafspraken wilt noteren.

Bijvoorbeeld: brengen en halen. Tussen welke tijden kan dit bij jou?

En als kindjes tot 18:00 uur blijven, wat doe je dan? Eten ze standaard om 17:15 mee met jou of wacht je tot 18:30 uur de laatste kinderen de deur uit zijn en schuif je dan met je eigen gezin aan tafel.

Dit is zomaar een voorbeeld over wat je erin zou kunnen zetten.

Maar let op!

Zorg ervoor dat in jouw huisregels geen punten staan die in strijd zijn met wat er in jouw overeenkomst met het gezin staat. Wat wij veel horen en zien, is dat gastouders een voorbeeld van internet afhalen of regels hanteren van een ander gastouderbureau, die niet passen bij jezelf of bij de overeenkomst die wij voor jou hebben opgemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doorbetalen bij ziekte. In de overeenkomst tussen ouder en gastouder bij Tante Vroesh staat dat ouders doorbetalen bij ziekte van hun kindje.Houd je daar gewoon aan, zodat je geen verwarring kweekt en er discussie kan ontstaan.

Best ingewikkeld

Best ingewikkeld, hè, zoiets vormgeven. Dat begrijpen we helemaal.

Er zijn al heel wat gastouders die zelf hun huisregels hebben opgesteld. En ook wij hebben al heel wat documenten voorbij zien komen. Dus maak gebruik van onze kennis. Deel met ons hoe jij je huisregels zou willen vormgeven en zorg op die manier ervoor dat jouw communicatie nog duidelijker wordt voor de gezinnen. Dit hoort bij het professionaliseren van jouw opvang. Wil jij je huisregels opnemen in nieuwe overeenkomsten, dit is mogelijk. Zie ook de live-video met Josine van der Brug zij is een kan-wel-jurist en ondernemer https://www.tactlegal.nl/

Professionaliseren daar besteden wij aandacht aan

Al vanaf het begin heeft Bianca hier aandacht aan besteedt. Onlangs vond ze een marktonderzoek (uit 2011) terug en daarin kon je dat ook heel mooi teruglezen.

En waarom nemen wij hier tijd voor?

Omdat wij heel graag willen dat je weet dat wij er voor jou als gastouder zijn!

Wij vinden het ontzettend belangrijk dat jij als gastouder geniet van jouw opvang en je werk zo optimaal mogelijk kan vormgeven.

Uit dat onderzoek kwam dat het grootste deel van onze gastouders toen al vond dat hun werk een serieuze baan is en geen bijbaantje. En zo is het! Als gastouder verdien jij het om serieus genomen te worden. Je bent geen veredelde oppas, maar een hardwerkende zelfstandig ondernemer. En daar mag jij super trots op zijn, dat zijn wij ook!

Dus wil jij de uitdaging aangaan en je huisregels gaan opstellen, klim dan nu in de pen en ga noteren wat jij erin wilt zetten. En deel het daarna met ons, daar zijn we voor!

× Heb je een vraag aan Tante Vroesh?